DSC_1068

Боров полен – суперхрана

Неправедно запостављен, са више од 200 биоактивних нутритијената, витамина и минерала у високој концетрацији, боров полен је спада у групу најбитнијих елемената биљака на планети која се користи у природној медицини. Боров полен је препун изузетно снажних, лековитих нутритивних састојака који чине суперхрану за организам.

Бор је једна је од ретких врста на земљи која има могућност да произведе значајну количину тестостерона и других хормона, па је као такав познат у традиционалној кинеској медицини и азијској култури више од 3.000 година.

Полен бора садржи неопходне састојке потребне за развитак семена у високо и дуговечно стабло. Као такав садржи и широк спектар и високу концентрацију јединствених и ретких елемената који делују на људски организам позитивно стимулишући брзо обнављање и лечење.

У Азији, боров полен је традиционално је познат по својим лековитим дејствима примењивим у случајевима слабости, исцрпљености стресом, сексуалног дисбаланса ( неплодност, низак либидо, еректилне дисфункције и сл.) као и у осталим случајевима када је потребна дубоко подмлађивање и опоравак организма.

Боров полен се користи и код људи који траже додатно оснаживање организма и подизање основног здравственог стања, јер је једна од његових добробити  богатство витаминима, минералима и ензимима које негују саму срж организма на основном нивоу. Посебно је богат Б витамином, амино киселинама које су основа за грађење протеина и значајно утичу на неуротрансмитере и  расположење,  и витамином  Д  који је изузетно тешко узети из хране. Боров полен је такође богат нуклеинским киселинама потребним за  ланац  ДНК  и моћним антиоксидансима које штите организам на ћелијском нивоу.

Ипак, можда је једно од најзначајнијих и најјединственијих карактеристика поленовог полена је његова способност да подмлади ендокрилни систем, што је реткост у биљном свету.

Боров полен је природно један од најснажнијих андрогена, који се у основи везује за супстанцу која стимулише производњу тестостерона као и других хормона. Уколико сте дама, ово није разлог за избегавање, напротив:  Полен бора је јединствени природни извор ДХЕА   супстанце од које настају други хормони па и естроген и прогестерон.

ДХЕА је једна од најважнијих супстанца који тело користи, који заправо представља највећи сирови материјал за производњу виталних хормона. Његова производња се смањује са годинама и доста се полемише да су знаци старења повезани са смањењем ДХЕА производње, што је и разлог зашто се боров полен сматра биљком за дуговечност. Ниво ДХЕА се смањује услед хроничног стреса, што даље проузрокује  имунолошке проблеме, низак либидо, депресију и гомилање масти у телу, између осталог. Из тог разлога боров полен управо делује  на побољшање расположења, развој мишића, губитак масти, повећање сексуалне жеље и имунитета, као и низ других здравствених бенифита на које полен има ефекта.

Како су естроген, прогестерон и тестостерон битни како за жене тако и мушкарце,  битно је запамтити да је боров полен једна од супстанци која има својство да опоравља организам прилагођавајући се тако да утиче на присутне проблеме у мери у којој је потребно за баланс и тиме регулише ендокрилни и хормонални систем у телу. Из овог разлога могу га користити и мушкарци и жене.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment