Maslacak 1

MАСЛАЧАК – Taraxacum officinale

Маслачак је једна од лековитих и јестивих биљака која има широку примену код проблема са апетитом и пробавним системом, делује као диуретик па тиме смањује отицање, надутост и целулит и поспешује пробаву, појачава лучење жучи и рад бубрега, доприноси код лечења гихта и реуматизма, кожних обољења и чишћења крви.

Сви делови биљке (корен, лист и цвет) су лековити. Садржи горке материје, калијум, етерична уља, смоле и око 40% инулина у корену.

Листови садрже нешто мање од 20% витамина Ц, гвожђа око 3% што га чини богатијим од спанаћа. Млади листови се често користе као лековита салата, док се сушени делови биљке користе као чајеви за дијабетичаре, код нередовних менструација и камена у жучи. Корен и стабљика који садрже горку материју Тераксацин делују диуретички и могу изазвати појачано пражњење црева па не треба претеривати са коришћењем.

Тинктура маслачка прочишћава крв, помаже излучивање отрова путем зноја и мокраће, препоручује се дијабетичарима ради одржавања нивоа инсулина, помаже смањењу холестерола у крви и регулацију високог крвног притиска. Позната је примена и код проблема са цистама и проблемима у менопаузи.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment