Пре свега, шта су биљне капи?

Биљне капи су заправо екстракти биљака, који се добијају мацерацијом биљке, најчешће у алкохолу, који извлачи лековите састојке из биљке и чини их постојаним. Свака биљка има другачија лековита својства. Код неких биљака, као што је сремуш, ово је једини начин да се лековита својства сачувају током године, јер се алицин који се налази у сремушу губи 2% са сваким сатом од тренутка брања и немогуће га је сачувати сушењем или замрзавањем.

Иако предност дајемо свакодневном уношењу витамина кроз свеже намирнице, у зимским месецима, тинктуре су нам неопходан додатак, док током године, њих користимо да би додали лековите супстанце којих нема или их има у малим количинама у свакодневној исхрани.  Уз то оне су:

Лакше за чување, лако их је носити са собом и лако их је конзумирати. Пар капи тинктуре у чаши воде, чаја или сока одузеће вам пар секунди.

Тинктуре су снажне. Тинктуре нуде већу концентрацију лековитих састојака од сувих биљака. Такође, лековита уља и смоле се не могу извући из биљака кувањем у води, док тинктуре управо то раде за нас чистим алкохолом.

Тинктуре су дуготрајније. Тинктуре имају дужи век трајања од сушеног биља. Сушено биље би требало потрошити у року од осам месеци до годину дана, јер је су у том периоду свеже и потентне. Тинктуре са друге стране, уколико се чувају на тамном и хладном месту, трају пет и више година. Оне су одличан начин да се сачува лековитост биљака дужи временски период.

Неке од биљака, као пелин и ива,  имају горак и непријатан укус уколико се конзумирају у форми чаја. Тинктуре ових биљака имају блажи укус а чаша сока или воде са 20 капи тинктуре је пријатнијег укуса и садржи више лековитих састојака од шоље чаја.

И на крају, ако се још увек размишљате о тинктурама..Рећићемо вам да их вероватно већ користите, и то највероватније у форми колача или омиљених медењака. Да, ванила екстракт је тинктура.