Gavez 1

ГАВЕЗ

 

Биљка Гавез бележи своју примену у хербалној медицини већ више од 2.500 година. Сам латински назив биљке (Symphytum officianale) настао је од грчке речи symphis која у преводу значи: срасти заједно, увезати, спојити, што и указује на неке од њених најважнијих карактеристика. Ова биљка помаже у смањењу хроничних болова, елиминише упале, ојачава кости и тетиве и помаже залечењу коже код едема и псоријазе. Позната је у примени код терапија рака.

Шта је заправо Гавез?

Данас је познато око 25 врста биљке Гавез и може се наћи широм света, док јој је оригинално станиште Европа и Азија. Боје цветова могу варирати од беле до љубичасте, и у њој се могу наћи неке од необичнијих хемијских компоненти као што су: алатонин, инулин, танини, сапонини и протеини.

На жалост, многи осуђују ову биљку због присуства пиролизидиних алкалоида, који претераним коришћењем могу довести до оштећења јетре па су из тог разлога многе земље забраниле оралну употребу и користе је само кроз мелеме или као сточну храну и ђубриво.

Ипак, како и друге биљке садрже ове алкалоиде (Borago officinalis – herba, Tussilago farfara – flos, folium, Eupatorium cannabinum – herba, Senecio jacobaea – herba, Senecio vulgare – herba), а испитивања вршена на мишевима остају без јасних података која варијација биљке је кориштена у тесту, уз напомену да различити делови садрже различите проценте алкалоида, ово истраживање је предмет спора међу хербалистима.

Позитивно је што се већина лековитих компоненти, које се налазе у овој биљци, могу пренети кроз спољну употребу, па се она нашироко примењује:

 

ЕДЕМ, ПСОРИЈАЗА, АКНЕ, ОСИП, УЈЕД ИНСЕКАТА И ИРИТАЦИЈА  

Високи садржај антиоксидана и витамина ц чини мелеме од гавеза идеалним за убрзавање процеса опоравка коже. Док антиоксиданси помажу код елиминације страних супстанци из тела и спречавају одумирање ћелија, витамин Ц помаже производњу колагена који је неопходан за нове ћелије коже

СМАЊУЈЕ БОЛ

Уколико постоји нека врста хроничног бол као и болова након операција, примена гавеза кроз лосионе и мелеме ће допринети смањењу истих

АРТРИТИС, ГИХТ  И УПАЛНИ ПРОЦЕСИ

На сличан начин као горе поменуте аналгетске компоненте, варијација других компоненти присутних у Гавезу као што су: сапонини и танини, такође служе против упала укроз ову моћну биљку. Код артритиса, гихта или других упалних процеса, користите ову биљку кроз тинктуру која јачином баца у засенак све друге форме коришћења биљке

ЗАРАСТАЊЕ КОСТИЈУ

Једна од народских прича је да претераном употребом гавеза могу да вам срасту прсти. Иако претерано наглашено, ово својство убрзавања процеса зарастања костију, као и других повреда, истегнућа, модрица је и најпознатије када је реч о Гавезу. Биљка садржи висок проценат калцијума који је кључни састојак за раст костију, уз јединствену комбинацију органских компоненти из Гавеза стимулише се регенерација минерала у костима и олакшава телу коришћење истих.

ПРЕВЕНЦИЈА РАКА

Мноштво антиоксиданата које садржи Гавез означава потенцијал у борби против рака коже. Биљка садржи алатонин, супстанцу која се често користи у козметичкој индустрији. Ова супстанца помаже гранулацији и формирању ћелија које помаже оздрављењу на ћелијском нивоу. Због анти упалног дејства користи се за лечење коже изложене радијацији код лечења рака.

РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ

Нагласићемо да Гавез не треба узимати орално, али чак и удисање гавеза или утрљавање на груди даје одличне резултате. Уколико имате проблем са синусима или респираторним трактом довољно је инхалирати се и масирати плућа или подручје синуса како бисте се ослободили бола и секрета.

 

И за крај: Многе биљке које се због фармаколошки активних састојака користе у традиционалној и званичној медицини, потенцијално су опасне због присуства пиролизидинских алкалоида и неприкладне употребе. Као и са сваким биљним леком, немојте користити гавез на своју руку. Коришћење биљака у медицини је добро документовано као алтернативни третман и треба их користити према упутствима и у складу са својом наменом.

У многим културама биљке се користе да би ојачале организам и довела исти у стање равнотеже, па тако и ова снажна биљка, коришћена споља, је неизоставни део сваке кућне биљне апотеке.

 

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment