IMG_20170627_111809

МАЈЧИНА ДУШИЦА

Мајчина душица користи се као лековита, ароматична и зачинска биљке.

Због фенолних једињења која садржи, позната је по антисептичким својствима. Има особину да зауставља развој патогених микроорганизама, а према неким ауторима је и микробицидна. Ова једињања су, поред танинских материја, основа лековитости ове биљке а дају јој и карактеристичан пријатан мирис.

Спољним наношењем тинктура ове биљке делује антибактеријски, па се користи у лечењу акни. Она делује управо против propionbacterium acnes културе која је узрок великом броју  проблема на кожи, и као резултат, тинктура уклања бактерије боље од пероксид-бензола који је главни састојак свих крема које се користе у ову сврху. За разлику од крема које садрже ову супстанцу, тинктура припремљена од мајчине душице уопште не изазива иритацију коже.

Благотворно делује на све упалне процесе.

Користи се као лек у народној и научној медицини за лечење кашља, бронхијалног катара, упале грла, плућа и уринарног тракта, неурастеничних вртоглавица, нервног система, за јачање желуца и отклањање грчева у желуцу. Тимол из мајчине душице помаже у елиминисању цревних паразита. Користи се и за спречавање непријатног задаха.

Може се користити у дужем периоду, јер не узрокује навикавање и нелагодност.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment