satureja montana

Горска метвица – Satureja montana

Други називи: Ртањски чај , бели тимијан, вресак, коњски вресак, мали вресак, приморски врисак...

Станиште: Распрострањена је по Медитерану,  јужној Европи, на сувим, сунчаним и топлим камењарима Турске и Русије. Код нас се може наћи у планинским пределима на сунчаним падинама.

Опис биљке: то је онижа жбунаста биљка висине до 40цм. Има вретенаст, јак корен из којег избија много јаких, усправних стабљика које формирају низак жбун. Листови су мали и уски, оштро зашиљени а стоје по два један наспрам другога. Налазе се у горњем делу стабљике. Цветови су благо љубичасти, ружичасти до беле боје па се према томе разликују врсте. Цветови су сакупљени у паздуху листова у горњем делу биљке. Биљка садржи етерична уља са пријатним мирисом који дугује истом фенолу који садржи оригано, што је чини лако препознатљивом и траженом и даје јој антибактеријска, антиглљивична и антивирална својства.

Лековити део биљке: за лек се користи надземни део биљке који се сакупља током цветања

Лековито деловање: у народној медицини је познат као чај за мушке проблеме, иначе се користи  као средство за олакшавање варења и ублажавања надутости и грчева .Такође је и познати антисептик па помаже код упале мокраћних канала, органиа за дисање и варење,  а споља код упале коже и слузокоже.

У кулинарству, користи се као пријатан зачин за гулаше,  јела са живином и говедином, као и она која садрже јаја и кромпир. Одлична је и у маринади са биљкама као што су рузмарин, тимјан и дивља нана.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment