glog

ГЛОГ – Crataegus laevigata

Други називи: црвени глог, глогиња, бели глог.
Станиште: глог је распрострањен у нашим крајевима,. Расте на ободима храстових и букових шума, и воли огољена сунчана места. Може се наћи уз путеве као украсно дрво због ситних листова и цвета јаког мириса.

 

Опис биљке: глог је жбунаста биљка или ониже дрво жбунасте структуре које може достићи висину и од пар метара. Дрво глога је тврдо и жилаво, док су му младе гранчице са трновитим крајевима. Кора је глатка, сиве боје с гранама на којима је распоредјено трње дужине до 2 цм. Листови су са три до седам зашиљених делова код белог глога или три до пет заобљених делова код црвеног глога. Са доње стране су светло зелени са оловном нијансом, а са горње стране тамнозелени и сјајни. Бели цветови су у богате цвасти на крајевима изданака. Препознатљиви су по јаком медном мирису. Плодови су сјајне црвене боје. .


Лековити део биљке:
за лек се скупљају цветови са стабљикама, листови и плодови без петељке. Цветови и листови сакупљају се у пролеће када су биљке на почетку цветања, и то када је половина цветова отворена. Листови се беру након цветања. Плодови се беру након дозревања, крајем лета;

Примена: Глог се јавља у списима из 14.века као лек против гихта. Његово дејство на  регулацију рада срца уочено је тек у 19.веку. Осим тога, глог је изванредан регулатор крвног притиска, при чему га нивелише, снижујуђи високи крвни притисак и повисујући низак крвни притисак. Помоћ је у лечењу оштећеног срчаног мишића у старости, код упале срчаног мишића. Глог испољава благо седативно дејство, па се користи и против несанице и као благи лек за умирење. Такође је и благи диуретик. Иако је препоручљиво дуже га користити како би се максимално деловало на организам, потребно је након сваких недељу дана направити паузу од пар дана како не би дошло до јаке реакције сличне тровању.

 

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment