gavez

ГАВЕЗ – Symphytum officinale

Други називи: воловски језик, велики гавез, црни гавез, килњак, коњски реп.
Станиште: Налази се на влажним местима, уз воду и на влажним ливадама. Због дужине корена сматра се упорним коровом.

Опис биљке: гавез има сочну, грубо длакаву стабљику висине  до 100 цм. Вишегодишњи корен гавеза расте врло дубоко у земљу. Дебео је, разгранат, вретенаст и пун сока. Сопља је таман, а изнутра бледе  боје јако слузав и масан. Доњи листови су велики с петељком, дугуљасти и грубо длакави. Листови на стабљици су наизмјенично поређани и грубо длакави по целој површини. Цветови избијају током лета из пазуха горњих листова, а окренути су према доле у једнострано повијеним цватовима. Имају облик уског звона, а боја им је варира од прљавобеле до љубичасте.

Лековити део биљке: за лек се скупљају листови и корен. Корен се скупља кад биљка није у цвату,  у пролеће и касну јесен. Након што се ископа, опере се пажљиво чувајући слузави сок. Када се просуши, сече се на комаде и до краја суши.

Примена: Гавез садржи каротин, алкалоиде, танине, гликозиде, слузи, смоле, етерично уље, али најважнији његов састојак је алантоин који потиче обнављање ћелија у костима, везивном и поткожном ткиву. Помаже код свих врста повреда, посекотине, гнојне ране, ломови костију, гихт и костобољу. Најкориснија је свежа биљка, коју уколико немамо, можемо користити тинктуру. Ова биљка јако делује на централни нервни систем па ка треба пажљиво користити, у малим дозама.

Гавезову тинктуру треба лагано утрљавати, јер при тешком гихту не смемо употребљавати јаке масаже. Тинктура се изврсно показала и код лечења упале живаца; где год су на телу настала болна места, осетљива на притисак, то се одрази на периферним живцима, а тинктура је једноставан, природан и прикладан лек. Одлика је тинктуре и да обнавља кожу. Против упале вена тинктура се добро показала у комбинацији са кантарионовим уљем или још боље тинктураом од кантариона.
Напомена: сви препарати од гавеза не смеју се правити ни држати у гвозденом ни лименом посуђу.
Такодје, код сушења корена треба пазити да се корен не убуђа јер је опасан.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment