glog 1

ГЛОГ ( Crataegus laevigata)

Глог је лековита биљка која директно користи раду срца и артерија. У биљној медицини, глог је прихваћен је као сигуран и ефикасан додатак третману раних фаза срчаних болести и као делотворна терапија код већ узнапредовалих фаза. Користи се код код високог притиска, слабљења срчаног мишића и срчане аритмије. Цветови глога садрже активне материје са антиоксидативним деловањем. Поред етеричних уља, цветови садрже триметил-амин и гликозид- оксиакантин. Плодови глога садрже етерично уље, танин, сапонин, гликозиде, фруктозу и у знатним количинама калијум, натријум, калцијум и соли фосфорне киселине.
Савремена истраживања су потврдила да капи – тинктура – глога повећавају прокрвљеност коронарних крвних судова. Оне подстичу активност и доприносе бољој исхрањености ћелија срчаног мишића. Препоручиво је за свакога изнад 50 година да повремено узима тинктуру глога, а поготово је то случај са онима који пате од срчаних проблема или су преживели срчани удар у неком облику.
Глог је једна од биљака с најјачим смирујућим дејством. Помаже код умора, мањка енергије, лошег сна, тешког дисања, вртоглавица, лупања срца, нервозе и шума у ушима, а ефикасан је и у менопаузи. Интересантно је да се може се користити и као помоћ код мршављења, јер подстиче избацивање вишка воде из организма. То својство га чини корисним и код целулита, едема и болести зглобова. Глог јача везивно ткиво на зглобовима, а због антиупалног деловања саветује се код улцеративног колитиса и тегоба са варењем.
Глог има и антиоксидативно деловање, па штити крвне судове од артериосклерозе, која настаје оксидисањем холестерола или триглицерида. Бројне студије о глогу установиле су да је он сигурна и добро подношљива биљка.
Глог се не препоручује трудницама и дојиљама

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment