hajducka trava 1

ХАЈДУЧКА ТРАВА (Achillea millefolium)

Хајдучка трава је најчешће коришћена лековита биљка у народној медицини, позната и као “трава за ране”. Према легенди Ахил, митолошки јунак, мазао се по целом телу раствором ове траве како би био отпоран на стреле и ране.
Ова биљка је наш најпознатији народни лек, користи се како изнутра тако и за спољашњу употребу. За време ратова народ ју је стављао ситно истуцану на ране и убоје јер делује антизапаљенски, антипиретички, спазмолитички и седативно, благотворно за желудац. Ова биљка није отровна, не изазива навику, и може се свакодневно употребљавати, нарочито код лечења органа за варење. Хајдучка трава се користи и код лечења хемороида.
Богата је витамином К, етарским уљима, горком материјом ахилеином и азуленом, од кога потиче њена лековитост.
Користи се у лечењу органа за варење, у случају грознице, прехладе и грипа, проблема са варењем, менструалних болова. Споља се користи као средство за зарастање рана, за чишћење коже, као купка за опуштање.
hajducka trava

Хајдучка трава својим горким супстанцама делује на слузокожу желуца, па тако подстиче излучивање желудачног сока, а самим тим повећава апетит. Осим тога, повољно делује на ресорпцију хране, па помаже код гастритиса, колитиса, грчева у желуцу и цревима. Калијум, који је саставни део ове лековите биљке, потпомаже рад бубрега и крвотока, умирује срце и решава све тегобе које настају пре и током менструалног циклуса.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment