sremus 2

Сремуш – нови рецепти за разбијање монотоније

Време сремуша на нашим пијацама је увелико почело. Сви знамо да је он здравље у малом, и велики савезник нашег организма. Оно што смо можда заборавили од прошлог пролећа је да процветали сремуш не треба користити, као и да он своја лековита својства губи сваким сатом од тренутка брања, зато на пијаци бирајте онај за који сте сигурни када је убран.
Оног момента када предивне зелене листове донесете у вашу кухињу, они најчешће постану састојак салата, што може досадити након неког времена.
Како бисмо искористили овај кратак период када свежег сремуша има у изобиљу, нудимо вам неке од предлога како га можете користити:

Прелив за младе кромпириће

Уколико волите младе кромпириће и потребан вам је нови зачин, сремуш је управо то. Потребно вам је:
Веза сремуша
Шоља хладно цеђеног маслиновог уља
2 кашике јабуковог сирћета
Пола шољице целих ораха
Супена кашику сенфа
Супена кашику меда
Со по укусу

Узмите шаку листова сремуша и ставите у блендер. Додајте мало маслиновог уља, мало јабуковог сирћета, пар ораха, кашику сенфа, кашику меда и прстохват соли. Добићете домаћи прелив са укусом дивљег лука који се одлично слаже са сочним кромпирићима.

Намаз од авокада и сремуша

Уколико желите себи да приуштите здрав, хранљив и јак доручак који вам неће бити тежак, а можете се ослонити да ће вас држати ситим до ручка, предлажемо вам овај намаз:
avokado sremus1 зрели авокадо
½ шољице пињола
Веза сремуша
Мало маслиновог уља
½ сока од лимуна
Со, млевена сува паприка..

Све ставите у блендер док не добијете густу кремасту смесу.
Како авокадо помаже апсорпцији антиоксиданада из свежег поврћа, пун је влакана и витамина К, Ц, Б5, Б6 и Е, помаже код артритиса и савезник је сваке дијете, уз чишћење организма у којем ће вам помоћи сремуш, можете бити сигурни да сте оваквим доручком учинили нешто добро за себе.

Хумус са сремушем

2 мање тиквице
Веза сремуша
3 кашике тахини пасте
Шољица маслиновог уља
Сок од пола лимуна
Кумин, туцана паприка, со…
Блендирајте тиквице, и у зависности колико су водене одузмите мало воде коју пусте. Додајте остале састојке и сједините све у блендеру док не добијете хомогену масу. Густину можете регулисати додавањем маслиновог уља.
Песто од дивљег лука

pesto sremus2 везе сремуша
1 веза першуна
1 шољица семенки (бундева, сунцокрет, леблебије, пинјоле..)
Хладно цеђено маслиново уље
Сок једног лимуна
Со и бибер по укусу
Ставите све састојке у блендер, и постпено додавати маслиново уље док се не добије жељена густина.

Зелени рижото

500г пиринча дугог зрна
Веза сремуша
Веза мирођије, босиљка или другог доступног зачинског биља
Шака клица
1 зрели Авокадо или блендирани краставац
Сушени парадајз у уљу
Скувајте пиринач. Ситно исецкајте сремуш, зачинско биље и сушени парадајз. Авокадо изгњечити виљушком. Додати клице и све сјединити. Посолити по укусу.

Пријатно!

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment