Kopriva 1

КОПРИВА (Urtica dioica)

Коприва је једна од најлековитијих и истовремено и најомраженијих биљака нашег доба. Оно што је чини најпознатијом је њена распрострањеност јер расте свуда сем у артичким и тропским пределима. Како је лако доступна сматра се коровом и заборављају се њена лековита својства.

Позната је по претварању негативног зрачења у позитивно, па се често може наћи испод електричних водова и на местима негативног зрачења.

Коприва садржи пуно минерала, позната је по високом садржају гвожђа и то оног биоразградивог којег организам може искористити па се примењује у терапији код малокрвних особа и у превенцији пролећног умора. Мало је познато да је количина витамина Ц код 100г коприве већа него у наранџама и лимуну.

Уз то, коприва садржи и доста калијума што је посебно важно за људе који користе диуретике, лекове за високи притисак и срце, ради неопходног надокнађивања, као и за људе који имају мигрене и друге облике спазма. Коприва садржи значајне количине калцијума, магнезијума, натријума, фосфора, магнана, бора, провитамина А, витамин Б2, Ц и К.
Осим минерала и витамина садржи и обиље флавоноида, клорофила, ензиме, танине, лецитин, фитостерол, слузи, восак и и друге супстанце које позитивно делују на цело тело.

Уколико се користи споља, тинктура од Коприве прокрвљује власиште, ојачава корен косе и подстиче раст младе косе.

Panilinos

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment