iva bocica

Трава Ива ( teucrium montanum)

Изрека: „Трава ива од мртва прави жива“ можда најбоље описује народно веровање у лековитост ове планинске биљке. Иако мање позната широј јавности, у планинским крајевима ово је једна од најпоузданијих биљака за коју се верује да лечи све теже болести, помаже физички и ментални опоравак након дуге и тешке исцрпљености.


Трава ива у свом саставу има горке супстанце, танин, метанол, петролејски етер, хлороформ, етилни ацетат, 1-бутанол, изузетно је горког и опорог укуса, а у народној медицини користи се за лечење пре свега крвотока јер чисти крв, затим пробавних и дисајних органа. Улази у састав капи за побољшање циркулације, код проширених вена и отклањање осећаја тежине у ногама.
Због горких супстанци помаже код болести желудца, олакшава надутост, уништава штетне микроорганизме и одстрањује штетне наслаге у цревима и желуцу, регулише пробаву и избацује вишак течности из организма.

Често је препоручују за јачање имунитета, код прехлада и свих врста грознице а одличан је избор за људе који су изложени јаком стресу. Према новим истраживањима, ниво антиоксиданата у чају од иве подједнака је оном у гинку и зеленом чају, познатим по изванредној лековитости

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment