IMG_20170430_131516

КОПРИВА (Urtica dioica)

Коприва је једна од најлековитијих и истовремено и најомраженијих биљака нашег доба. Оно што је чини најпознатијом је њена распрострањеност јер расте свуда сем у артичким и тропским пределима. Лако доступна сматра се коровом и заборављају се њена лековита својства.

Ова биљка се често може наћи испод електричних водова и на местима негативног зрачења јер управо исто претвара у позитивно.

Коприва садржи  пуно минерала, позната је по високом садржају  гвожђа и то оног биоразградивог којег организам може искористити па се примењује у терапији код малокрвних особа и у превенцији пролећног умора. Мало је познато да је количина витамина Ц код 100г коприве већа него у наранџама и лимуну.

Уз то, коприва садржи и доста калијума што је посебно важно за људе који користе диуретике, лекове за високи притисак и срце, ради неопходног надокнађивања,  као и за људе који имају мигрене и друге облике спазма. Коприва садржи значајне количине калцијума, магнезијума, натријума, фосфора, магнана, бора, провитамина А, витамин Б2, Ц и К.

Осим минерала и витамина садржи и обиље флавоноида, клорофила, ензиме, танине, лецитин, фитостерол, слузи, восак и и друге супстанце које позитивно делују на цело тело.

Коприва делује као антихистаминик и имуномодулатор који помаже у смањењу симптома алергија као што су кијање и свраб очију. Због овога, као и количине витамина Ц често се примењује у народној медицини код алергијских реакција у пролеће.

Уколико се користи споља, тинктура од Коприве прокрвљује власиште, ојачава корен косе и подстиче раст младе косе.

 

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment