dsc_1002

БОКВИЦА ЖЕНСКА – Plantago major, БОКВИЦА МУШКА – plantago lanceolata

БОКВИЦА ЖЕНСКА – Plantago major

Други називи: паскавица, питома боквица, широки трпутац, велика боквица, буквица.

Станиште: боквица женска има распрострањено станиште па се може наћи свуда, на запуштеним ливадама, пустим земљиштима, стазама и путевима, али и у влажним низијама до високих планинских делова.
Опис биљке: приземни листови боквице женске сложени су у облику розете, широког су јајоликог облика, на рубовима делимично или свеколико назубљени. На голим листовима истиче се углавном 7 проводних жила. Цвет је усправан а цветни клас је дугуљасто-ваљкаст.

Лековити део биљке:
за лек се беру само листови.

Примена: користи се као средство за лечење рана и чирева јер сузбија упале. Исто као боквица мушка, користи се као лек против кашља и за растварање слузи, иако се у томе даје више предности мушкој боквици. Користи се у лечењу болести мокраћног мехура, чирева на желуцу и цревима.Свеже згњечено лишће, сок од свежег лишћа и облога од листова користи се за исте болести као и мушка боквица. Сваку рану или одеротину боквица успешно може да зацели и то тако што се на озлеђену кожу стави изгњечена боквица или кане њен сок и прекрије газом. Боквица је лек избора против уједа комараца и других инсеката. Народни лекари саветују да се на место уједа боквица изгњечи а затим утрља, тако да кожа од сока благо позелени. Свраб ће нестати за минут до два, а оток до сутрадан. Исто се односи и на свраб и одеротину од мачијих канџи. За проблеме са несаницом најбоље је пити чај од боквице током дана и  пре спавања.

Осим мушке и женске боквице које су по лековитим својствима најдоминантније, у природи постоји још двадесетак врста које могу да се користе. Све врсте боквица садрже хетерозиде, аукубозиде и ензиме инвертазе, емулзине, тирозиназе и коагулазе. У њиховим листовима има око 4 одсто танина, пектина, лимунове киселине, витамина Ц, сапонизида и фитонцида. Семе садржи слуз, масно уље, беланчевине и шећер.

Јела од боквице такође имају лековита својства. Благотворно делују код чира на дванаестопалачном цреву, гастритиса, регулишу хемоглобин, побољшавају апетит, али и расположење. Може се користити као салата или као дресинг.

БОКВИЦА МУШКА – plantago lanceolata

Други називи: коњска ребра, мала боквица, концула, жиловлак.

Станиште: Може се наћи на ливадама, светлим прозрачним шумама, од низијских до планинских крајева.

 

Опис биљке: Према облику листова разликују се женска или широколисна боквица   и мушка , усколисна боквица. У медицини се више цени мушка боквица. То је биљка с приземним, уским, сулицастим, голим и жилавим листовима. На листовима је наглашено 3 до 5 проводних жила. Цветна стапка је без листова, угласта и усправна, а завршава зелено-смеђим цветним класом. Плод је двосемени тоболац. ,

Лековити део биљке: за лек се скупљају корен, листови пре цватње, а семе након зрења.

Примена: Мушка боквица садржи многе лековите материје које јој дају способност у лечењу свих обољења органа за дисање, астме, кашља, и вишка секрета у плућима.
За лек се највисше користи лист против плућних болести и женских болести..
Боквица је посебно погодна за децу јер јој је сок укусан, нарочито када се заслади медом.
Чај од листова боквице треба пити што је могуће топлији. Свеже згњечено лишће слузжи као облог који се ставља на место убода инсекта или чак уједа змије. такође се стављају облози код врућих отеклина и рана које тешко зарастају јер зауставља крварење и убрзава зарастање; спречава упалу и ублажава бол. Облог од лишћа прија уморним ногама.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment