Зачинско биље

Зачинско биље је  често неправедно запостављено када је реч о здравој исхрани. Док их посматрамо као додатак јелима, у овим биљкама се налази више антиоксиданата и лековитих супстанци него у неким већим производима које лакше приметимо на полицама. Ако тражите начин да заокружите свој здрав начин живота, или само да, у недостатку времена ипак учините нешто за своје здравље, што не укључује прављење распореда, онда је потребно да једноставно обратите пажњу на зачинске биљке који су вам лако доступне и почнете да их издашно користите у припреми сваког оброка.

МАЈЧИНА ДУШИЦА

Иако ће вам се чинити да не радите пуно за себе додајући мајчину душицу јелима, она вам може сачувати организам на дужи временски период. Антиоксидативна својства мајчине душице су импресивна и ова биљка вам може обезбедити исту количину антиоксиданата као воће и поврће.

Од велике је важности да унесете довољну количину антиоксиданата свакодневно кроз различите врсте хране, јер вам управо то може помоћи у превенцији болести почев од рака па до болести срца. Додавање веће количине мајчине душице јелима може помоћи у заштити ћелија тела од слободних радикала.

Мајчина душица има антибактеријска својства па помаже у борби против бактерија и гљивица.

Укус који даје јелима не доминира и неће скренути пажњу на себе. Месо се одлично слаже са овом биљком, али ће вас изненадити колико богата може бити чорба или супа додавањем исте.

РУЗМАРИН

Рузмарин је пријатељ вашег имунитета, који помаже организму да остане здрав и функционише исправно. Имунолошки систем не само да помаже у одбрани од прехлада и грипа, већ је задужен за дугорочну одбрану од рака и других болести. Неопходно је вашем телу дати оно што му је потребно како би одржао имунолошки систем јаким.

Рузмарин доприноси и бољој циркулацији, што може помоћи у зрдављу срца и кардиоваскуларног система генерално, истовремено побољшавајући функције мозга доводећи више крви у њега.

Уколико имате стомачних проблема, можете користити рузмарин да умири ваш пробавни систем.

Рузмарин ће вас укусом подсетити на четинаре, са благом нотом лимуна у позадини. Лепо се слаже са пилетином и кромпиром. Уместо да искористите део свежег рузмарина за једно јело и гледате како се остатак лагано суши и постаје браон, најмање што можете урадити је да га ставите у флашу маслиновог уља и добијете укусан прелив за салате.

БОСИЉАК

Када се помене босиљак, прва помисао је укус који даје јелима. Ипак босиљак даје много више од доброг укуса нашем организму, он смирује упале и чини добро кардиоваскуларном систему. Невероватно је да нешто тако једноставно помаже телу да се заштити на ћелијском нивоу, али је управо то оно што ова биљка чини за вас.

Песто је добар начин да искористите све благодети босиљка и сложите га са широком палетом јела.  Можете уживати у свежем укусу босиљка и у салати са пилетином, црвеним луком и маслиновим уљем или у њокама са пестом, или будите креативни и пронађите свој омиљени рецепт.

ОРИГАНО

Оригано може бити управо она биљка коју ћете почети да користите више јер се једноставно слаже са великим бројем намирница. Количина витамина које садржи је прилично импресивна, што прати и добра снабдевеност антиоксидантима. У оригану се налазе минерали, влакна па чак и омега 3. Ипак не треба занемарити да, како бисте искористили све добре ствари оригана, потребно га је конзумирати у свежем стању.

Постоји више врста оригана, неке дају горак укус док друге више подсећају на менту. Италијанска верзија оригана је можда најпопуларнија, па се често користи у сосевима и јелима са пастом, као и у многим тестима, ипак, ако желите да пробате нешто другачије, изненадићете се укусом потажа од мускатне тикве са листовима свежег оригана.

КОРИЈАНДЕР

Многи кувари користе коријандер због свог укуса који обично јело може учинити изузетним. Ипак, коријандер можете користити и због својих невероватних својстава од којих је можда и наважнија помоћ телу да се ослободи од тешких метала и нагомиланих токсина. Има смирујући ефекат и може помоћи да се опустите и заспите.

Свежи коријандер улази у састав многих рецепата са поврћем јер његов укус никада не преузима доминацију. Такође се одлично слаже са печеним месом па чини одличан избор за прелив. Ако желите нове укусе, пробајте у ваш хумус да додате свежи коријандерн и ђумбир и уживајте.

ЛАВАНДА

Лаванда није само биљка лепог мириса и боје. Требало би да се нађе на вашој листи биљака јер благотворно делује на здравље. Због свог умирујућег ефекта има честу примену у ароматерапији, али су њена друга позитивна дејства неправедно заборављена.

Када се помену фитонутријенти, моћни биљни антиоксиданси, спанаћ је једна од навише истицаних биљака. Ипак, лаванда такође садржи фитонутријенте и лако их је искорстити посипајући суву биљку по неком од вашег омиљених јела.

Уколико не желите да се замарате слагањем јела са лавандом, једноставно је скувајте као чај и уживајте у богатом хербалном укусу.

Када је користите у јелима, она се најлакше описује као флорални укус који може дати одређену слаткоћу, али уколико се претера са количином, може постати горка. Одлично се слаже са укусима меда и лимуна. Можете је користити као додатак печеном кромпиру,  сладоледу од ваниле или направите француску лимунаду тако што ћете направити сируп од шпинованог шећера, цеђеног лимуна и кашике кулинарске лаванде. Када се охлади, у чашу сипајте ломљени лед, сок лимуна, сируп од лаванде и минералну воду.

ЖАЛФИЈА

Жалфија долази из исте породице биљака као и рузмарин, па антиоксиданси које она садржи доприносе здрављу. Ови ефекти се не могу осетити, али оно што можете осетити одмах је антиупални ефекат који ова биљка има па помаже код смањења болова артитиса или запаљенских процеса у телу.

Жалфија има јак и опор укус па се лепо слаже са крменадлама и јагњетином. Преузима доминацију над другим укусима у јелу, па је треба умерено додавати. Омлет са листићима свеже жалфије је начин да здраво започнете дан и уживате у неочекиваном укусу.

ПЕРШУН

Можда ће овај текст утицати на вас да почнете да једете першун уместо да га склањате из свог тањира, када схватите све добре ствари које може урадити за вас. Да, он је добар антиоксидант који је неправедно запостављен, али такође садржи витамине К и Ц који вам могу помоћи у ојачавању имунолошког система и смањити болове проузроковане упалама. Садржи и витамин Б који је потребан кардиоваскуларном систему за добро функционисање.

Има освежавајући, киселкасти и помало опор укус. Иако се најчешће користи у супама и као декорација на тањиру, он заслужује већу пажњу, па макар и за освежавање даха после јела. Наш избор је песто од першуна са орахом.

МИРОЂИЈА

Витамин А и бета-каротен, које ова биљка садржи, природни су антиоксиданси који ће заштитити ваше тело од слободних радикала а издашна количина витамина Ц помоћиће имунолошком систему и организму да развије отпорност према инфективним агенсима. Богата је важним витаминима, укључујући и фолну киселину, рибофлавин, ниацин, витамин А и Ц, бета-каротен, који су неопходни за оптимално здравље. Витамин А је важан и за одржавање здраве коже и слузокоже. Унос хране богате овим витаминима помаже организму да се заштити од карцинома плућа и усне дупље. Мирођија је добар извор и минерала бакра, калијума, калцијума, мангана, гвожђа, магнезијума.

Лепота ове биљке је што се целе године може наћи у свежем стању и можете је обилато користити.

Укус јој је благ, и уместо да је стављате у сваку чорбу, направите салату са беби кукурузом и бареном шаргарепом са свежом мирођијом и винским сирћетом.

Искористите најбоље од ових биљака и уколико сте у могућности, направите своју малу башту на кухињском прозору. Иако се не би требало ослонити се само на зачинско биље за дневну дозу антиоксиданата и минерала, уколико га додате поврћу и воћу које већ садржи своје минерале и витамине приуштићете вашем телу шири спектар здравих састојака и обогатити свој дан.

 

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment