divizma tinktura

ДИВИЗМА – verbascum thapsus

Други називи: краљевска свећа, белоперка, вучији реп.

Станиште: расте по сунцаним каменитим брежуљцима, шумским пропланцима, ливадама, како на песковитом тако и на камениту тлу.
Опис биљке: дивизма је двогодишња биљка. Стабљика јој је висока од метар и по, усправна је, тврда и покривена густим вунастим длакама. Листови су крупни и дебели, дугуљасто јајасти. Листови при дну стабљике имају петељку и већи су, док су они на стабљици мањи и без петељке. Цветови се налазе у горњем делу стабљике и образују форму класа, жуте су боје с белим или црвенкастим вунастим прашницима.

Лековити део биљке: за лек се скупљају цветови и листови у време цватње, или корен у пролеће.

Примена: Један је од најбољих природних лекова. Свежи листови користе се за припремање облога са медом за отеклине, хемороиде и лишајеве. Ова биљка помаже код екцема и кожних обољења. У виду чаја, облога, тинктура и уља помаже код упала плућа, промуклости, кашља, бронхитиса и заосталок секрета и плућима. Чај се препоручује код нервозе. Тек убрани цветови имају нешто непријатнији мирис, али након сушења добијају медну ноту. Уље од дивизме је средство за мазање код инфекција ока, хемороида и за масажу код реуме и костобоље.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment