kleka tinktura

КЛЕКА (Juniperus communis)

Позната је изрека: „Боља клека и од лека“. Ова биљка добар пример како исти делови исте биљке доводе до различитих медицинских акција у зависности од начина припреме. Уколико користите свеже бобице читав дигестивни тракт ће одреаговати тако интензивно да уколико не поједете нешто у следећих пола сата ниво шећера ће вам драстично пасти.
Уколико користите тинктуру, од бројних лековитих састојака важно је етерично уље које директно делује на бубреге подстичући их да снажније раде што изазива диуретски ефекат. Реакција се затим преноси на бешику где делује као ефикасан антисептик мокраћних канала и помаже код лечења ешерихије. Због ових особина користи се као снажан диуретик, против застоја мокраће, избацивања вишка течности из организма, дезинфекцију мокраћних органа и болести бубрега.

ijunipe001p4
Како бобице клеке подстичу рад бубрега не препоручују се собама са упалом бубрега, каменом и труднице, које не треба да користе ову тинктуру.

Ова биљка се дуго користи у народној медицини као за олакшавање искашљавања управо због својих етеричних уља, против прехлада, кашља и астме. Примењује се и за спољну употребу у облику спиритуса или у јакој ракији за облоге и трљање против назеба, реуматизма и сличних болести.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment