kantarion tinktura

КАНТАРИОН (Hypericum perforatum)

Тинктура кантариона познато је седативно средство које не ствара навику, а успешно лечи од депресије, нервозе настале услед великог стреса, раздражљивост, потиштеност, помаже код меланхолије, страха и несанице. Смирује нервозу у климаксу, снижава температуру, поспешује мокрење, а нашироко се примењује код упалних процеса.

Орално узета тинктура, у неким предклиничким и клиничким испитивањима, показала је снажно противупално, антивирусно и антибактеријско дејство па чак и антиканцерогено. Код стоматолошких операција, најбољи је природни антибиотик.

Препоручје се при  скидању са класичних антидепресива.

Као додатак исхрани ова тинктура се користи  и за ране јер име својство да умирује и убрзава зарастање, делује на смањење грчева као и на растварање слузи.

Позната је као средство за негу коже које уклања екцеме и нечистоће, смирује суву кожу и брзо је опоравља. Користи се код отворених рана и крварења. Код крстобоље, ишијаса и реуме наноси се на болна места масажом.

Њено кориштење благотворно је и код жена у предменопаузи и менопаузи, али и код деце и младих гдје је изразито погодна за кориштење због малог броја нуспојава насупрот онима које имају синтетички антидепресиви.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment